Oproep burgemeester Jabalya aan buitenlandse partners

Het Palestijnse volk in de Gazastrook leeft al bijna een maand onder een bloedige Israëlische agressie. We vestigden veel hoop op internationale inspanningen om deze agressie te stoppen. Helaas zijn de aanvallen doorgegaan en dat resulteerde in de laatste paar dagen in meer verwoesting als gevolg van de Israëlische onverzoenlijkheid. Israël heeft geen enkele flexibiliteit getoond wat betreft het opheffen van de blokkade van de Gazastrook die het 8 jaar geleden heeft opgelegd. Het blijft doorgaan met haar beruchte gedrag dat alle aspecten van het leven in Gaza doodt zonder aandacht of respect voor de menselijke ethiek of internationale wetten.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas zei dat “de mensheid wordt aangevallen in Gaza” en verklaarde “Gaza is een humanitaire ramp”. Hij drong er bij de Verenigde Naties en de internationale gemeenschap op aan om de verantwoordelijkheid voor de crisis te nemen en een bufferzone in te stellen met het doel om de ontheemde bewoners te ondersteunen. Amnesty International heeft verklaard dat “oorlogsmisdaden die neerkomen op misdaden tegen de menselijkheid worden begaan door Israël tegen de bewoners van de Gazastrook”.

De Israëlische agressie resulteerde tot nu toe in 1800 doden en 9.500 gewonden, meer dan de helft van hen vrouwen en kinderen. Israël heeft tientallen massamoorden en massa-executies gepleegd. 76 van deze slachtingen waren feitelijk een genocide op hele gezinnen. Volgens de recente VN-statistieken zijn 280.000 mensen ontheemd. 9000 huizen zijn volledig verwoest, 5.000 huizen zijn gedeeltelijk verwoest, maar kunnen niet meer worden gebruikt en 31.500 zijn gedeeltelijke beschadigd. 153 scholen, 45 moskeeën en 175 overheid instellingen en NGO’s werden vernietigd. Meer dan 1.000.000 mensen hebben geen water of elektriciteit omdat Israël de waterleidingen en de enige elektriciteitscentrale in Gaza heeft verwoest. Volgens het Palestijnse ministerie van Economische Zaken belopen de verliezen in de economische sector in Gaza 4 miljard dollar.

In dergelijke omstandigheden is de verantwoordelijkheid van de gemeenten extra belangrijk aangezien alle basisvoorzieningen en de infrastructuur door de willekeurige Israëlische beschietingen grondig zijn vernietigd. Daarom roept de gemeente Jabalya alle mensen, die in het recht van de Palestijnen geloven om zich te bevrijden en geloven in het recht op een waardig leven, te reageren op deze noodoproep. Het wordt nu tijd alle gevoelens van sympathie te vertalen in daden die ten goede komen aan de onderdrukte inwoners van Gaza en die de ellende, veroorzaakt door de Israëlische agressie, zal verlichten. Ons motto zou moeten zijn: De éne hand bidt, de andere geeft.

Tot slot willen we graag onze diepe dank betuigen aan alle gemeenten en NGO’s die reageerden op onze eerdere oproep. Toch willen we benadrukken dat de ellende onbeschrijfelijk is, en hoe erger het wordt, hoe meer we jullie nodig hebben.

 

Met vriendelijk groet,

Issam .M .Jouda, burgemeester van Jabalya, 3 augustus 2014

GAZA2014banner (1)