Tijdens de Great Return March-demonstraties op vrijdag 5 oktober 2018 in de Gazastrook werden drie Palestijnse demonstranten, waaronder één kind, gedood en 211 personen raakten gewond door het Israëlische leger. Onder de gewonden bevonden zich 32 kinderen, vijf vrouwen, vijf journalisten en vier paramedici. Van de gewonden werden 134 met scherp neer geschoten, waaronder 15 kinderen en één vrouw.

De documentatie van het Al Mezan Centrum voor Mensenrechten laat zien dat de Israëlische strijdkrachten vanaf vrijdagmorgen 5 oktober om 16:10 uur munitie, met plastic omhulde kogels, traangasgranaten en een geluidsbom hebben afgevuurd op ongewapende demonstranten, journalisten en paramedici. Rond 17.45 uur werd Mahmoud Akram Abu Sam’an, een 23-jarige inwoner van vluchtelingenkamp An-Nusairat in het district Middle Area, dodelijk getroffen door een kogel in de borst tijdens de demonstratie in het oosten van Gaza City. Rond dezelfde tijd werd Fares Hafez Al-Sirsawi, een 13-jarige inwoner van de Shujayya-buurt, tijdens de demonstratie in het oosten van Gaza-stad getroffen door een kogel in de borst. Hij stierf later aan zijn wonden.

Om 17.40 uur werd Mohammed Fathi Al-Riqib, een 18-jarige inwoner van de stad Bani Suhaila in Khan Younis, met een kogel in de maag getroffen tijdens de demonstratie in Oost-Khan Younis. Om 20.45 uur werd hij door artsen in het Nasser-ziekenhuis dood verklaard.

Opnieuw werd gericht geschoten op leden van medische teams en de pers:

 • Mohammed Abu ‘Aasi, een 27-jarige vrijwillige paramedicus, werd door een kogel in de borst getroffen tijdens de demonstratie in Oost-Khan Younis. Hij werd met spoed naar het Europese ziekenhuis in Gaza gebracht. Volgens artsen is zijn verwonding kritiek.
 • Tasnim Hammad, een 20-jarige vrijwillige paramedicus, werd geraakt door een traangasgranaat in de rechtervoet tijdens de demonstratie in het vluchtelingenkamp Jabalya
 • Mohammed Al-Za’anin, een 30-jarige vrijwillige paramedicus, werd geraakt door een traangasgranaat in zijn hoofd tijdens de demonstratie in het vluchtelingenkamp Jabalya.
 • Hani Al-Khaldi, een 27-jarige paramedicus, werd geraakt door een traangasgranaat in de voet bij de demonstratie in het stadsdeel Gaza.
  Het venster van een ambulance van de Palestijnse medische dienst werd kapot geschoten door Israëlische troepen in het oosten van Gaza.

Vijf journalisten raakten ook gewond. Zij zijn:

 • Do’aa Zorob, een 20-jarige freelance fotojournalist. Ze werd in de voet geschoten terwijl ze de demonstratie in Oost-Khan Younis versloeg.
 • Mohammed-Issa Al-Aswad, een 21-jarige journalist bij Al-Hadath Palestine Agency. Hij werd in de linkervoet geschoten tijdens de demonstratie in het oosten van Jabalya.
 • Mohammed Al-Masri, een 20-jarige fotojournalist bij Shehab Agency. Hij werd geraakt door een traangasgranaat die hem in zijn hoofd raakte tijdens de demonstratie in het oosten van Jabalya.
 • Mousa Elian, een 24-jarige fotojournalist bij het Palestijnse Media Center. Hij werd geraakt door granaatscherven in de arm bij de demonstratie in het oosten van Jabalya.
 • Mohammed Al-Za’anoun, een 32-jarige freelance fotojournalist. Hij werd neergeschoten met een met plastic beklede stalen kogel in het rechterbeen tijdens de demonstratie in Oost-Gazastad.
  De Israëlische strijdkrachten hebben om 17.45 uur ook een geluidsbom afgevuurd op demonstranten in het oosten van Gaza-stad. Na het bombardement werden geen slachtoffers gemeld.

Uit de archieven van Al Mezan blijkt dat vanaf het begin van de Grote Terugkeermars op 30 maart 2018 207 Palestijnen zijn gedood in Gaza. Daarvan zijn er 154 gedood tijdens de demonstraties, waaronder 32 kinderen, een vrouw, twee journalisten, drie paramedici en vier personen met een handicap. Nog eens 10.521 mensen raakten gewond, waaronder 1.899 kinderen, 429 vrouwen, 119 paramedici en 118 journalisten. Van de gewonden werden 5.971 getroffen door gericht vuur, waaronder 956 kinderen en 115 vrouwen.

Al Mezan herhaalt zijn veroordeling van het gebruik van dodelijk en ander buitensporig geweld door de Israëlische strijdkrachten, waaronder scherpschutters, om de demonstraties tegen te gaan. Al Mezan benadrukt zijn veroordeling van de aanhoudende aanvallen op kinderen evenals op journalisten en paramedici die door hun kleding en uitrusting herkenbaar zijn. Al Mezan benadrukt dat het recht op vreedzame vergadering en vrije meningsuiting grondrechten zijn die moeten worden gerespecteerd. Ongewapende demonstranten die geen serieuze of onmiddellijke dreiging vormen voor de Israëlische strijdkrachten mogen niet worden beschoten.

Het overmatig gebruik van geweld wijst op een voortzetting van onwettige targetingpraktijken van de kant van de Israëlische strijdkrachten, ondanks de juridische gevolgen en internationale veroordeling. Al Mezan dringt er bij de internationale gemeenschap, geleid door de partijen bij de Vierde Geneefse Conventie, op aan snel en effectief stappen te ondernemen om de naleving van internationale wetgeving te waarborgen en een zinvolle bescherming te bieden aan ongewapende demonstranten en burgers in heel Gaza. De plicht om burgers te beschermen is een belangrijke wettelijke vereiste en is, op dit punt in het conflict, een test voor de authenticiteit van de inzet van de internationale gemeenschap voor hun wettelijke verplichtingen, morele normen en humanitaire doelstellingen ten opzichte van de Palestijnse bevolking.

Al Mezan benadrukt zijn standpunt dat het niet ter verantwoording roepen van daders van schendingen van mensenrechten en internationaal humanitair recht het voortzetten van schadelijk beleid en praktijken aanmoedigt. Al Mezan roept daarom de internationale gemeenschap op verantwoordingsmechanismen te activeren om ervoor te zorgen dat overtreders voor het gerecht worden gebracht in overeenstemming met het internationale recht, inclusief internationaal strafrecht. In deze geest wordt de internationale gemeenschap opgeroepen om het onpartijdige en onafhankelijke onderzoek van de VN-onderzoekscommissie naar de onwettige inzet van geweld tegen ongewapende betogers, journalisten en paramedici te ondersteunen.

Engelse tekst op site van Al Mezan

Tijdens de Great Return March-demonstraties op vrijdag 5 oktober 2018 in de Gazastrook werden drie Palestijnse demonstranten, waaronder één kind, gedood en 211 personen raakten gewond door het Israëlische leger. Onder de gewonden bevonden zich 32 kinderen, vijf vrouwen, vijf journalisten en vier paramedici. Van de gewonden werden 134 met scherp neer geschoten, waaronder 15 kinderen en één vrouw.
De documentatie van het Al Mezan Centrum voor Mensenrechten laat zien de Israëlische strijdkrachten dat vanaf vrijdagmorgen 5 oktober om 16:10 uur munitie, met plastic omhulde kogels, traangasgranaten en een geluidsbom hebben afgevuurd op ongewapende demonstranten, journalisten en paramedici.

Rond 17.45 uur werd Mahmoud Akram Abu Sam’an, een 23-jarige inwoner van vluchtelingenkamp An-Nusairat in het district Middle Area, dodelijk getroffen door een kogel in de borst tijdens de demonstratie in het oosten van Gaza City. Rond dezelfde tijd werd Fares Hafez Al-Sirsawi, een 13-jarige inwoner van de Shujayya-buurt, tijdens de demonstratie in het oosten van Gaza-stad met een kogel in de borst geschoten. Om 18:25 stierf hij aan zijn wonden.

Om 17.40 uur werd Mohammed Fathi Al-Riqib, een 18-jarige inwoner van de stad Bani Suhaila in Khan Younis, met een kogel in de maag neergeschoten tijdens de demonstratie in Oost-Khan Younis. Om 20.45 uur werd hij door artsen in het Nasser-ziekenhuis in het district dood verklaard.

Opnieuw werd gericht geschoten op leden van medische teams en de pers:
– Mohammed Abu ‘Aasi, een 27-jarige vrijwillige paramedicus, werd met een  kogel in de borst geschoten tijdens de demonstratie in Oost-Khan Younis. Hij werd met spoed naar het Europese ziekenhuis in Gaza gebracht. Volgens artsen is zijn verwonding kritiek was.
– Tasnim Hammad, een 20-jarige vrijwillige paramedicus, werd geraakt door een traangasgranaat in de rechtervoet bij de demonstratie in het vluchtelingenkamp Jabalya.
– Mohammed Al-Za’anin, een 30-jarige vrijwillige paramedicus, werd geraakt door een traangasgranaat in zijn hoofd tijdens de demonstratie in het vluchtelingenkamp Jabalya.
– Hani Al-Khaldi, een 27-jarige paramedicus, werd geraakt door een traangas in de voet bij de demonstratie in het stadsdeel Gaza.
Het venster van een ambulance van de Palestijnse medische dienst werd vernietigd door het schieten van Israëlische troepen in het oosten van Gaza.

Vijf journalisten raakten ook gewond. Zij zijn:
– Do’aa Zorob, een 20-jarige freelance fotojournalist. Ze werd met een kogel in de voet geschoten terwijl ze de demonstratie in Oost-Khan Younis versloeg.
– Mohammed-Issa Al-Aswad, een 21-jarige journalist bij Al-Hadath Palestine Agency. Hij werd met een kogel in de linkervoet neergeschoten tijdens de demonstratie in het oosten van Jabalya.
– Mohammed Al-Masri, een 20-jarige fotojournalist bij Shehab Agency. Hij werd geraakt door een traangasgranaat die hem in zijn hoofd raakte bij de demonstratie in het oosten van Jabalya.
– Mousa Elian, een 24-jarige fotojournalist bij het Palestijnse Media Center. Hij werd geraakt door granaatscherven van levend vuur in de arm bij de demonstratie in het oosten van Jabalia.
– Mohammed Al-Za’anoun, een 32-jarige freelance fotojournalist. Hij werd neergeschoten met een met plastic beklede stalen kogel in het rechterbeen tijdens de demonstratie in Oost-Gazastad.
De Israëlische strijdkrachten hebben om 17.45 uur ook een geluidsbom afgevuurd op demonstranten in het oosten van Gaza-stad. Na het bombardement werden geen slachtoffers gemeld.

Uit de archieven van Al Mezan blijkt dat vanaf het begin van de Grote Terugkeermars op 30 maart 2018 207 Palestijnen zijn gedood in Gaza. Daarvan zijn er 154 gedood tijdens de demonstraties, waaronder 32 kinderen, een vrouw, twee journalisten, drie paramedici en vier personen met een handicap. Nog eens 10.521 mensen raakten gewond, waaronder 1.899 kinderen, 429 vrouwen, 119 paramedici en 118 journalisten. Van de gewonden werden 5.971 getroffen door gericht vuur, waaronder 956 kinderen en 115 vrouwen.

Al Mezan herhaalt zijn veroordeling van het gebruik van dodelijk en ander buitensporig geweld door de Israëlische strijdkrachten, waaronder scherpschutters, om de demonstraties tegen te gaan. Al Mezan benadrukt zijn veroordeling van de aanhoudende aanvallen op kinderen evenals op journalisten en paramedici die door hun kleding en uitrusting herkenbaar zijn. Al Mezan benadrukt dat het recht op vreedzame vergadering en vrije meningsuiting grondrechten zijn die moeten worden gerespecteerd. Ongewapende demonstranten die geen serieuze of onmiddellijke dreiging vormen voor de Israëlische strijdkrachten mogen niet worden beschoten.

Het overmatig gebruik van geweld wijst op een voortzetting van onwettige targetingpraktijken van de kant van de Israëlische strijdkrachten, ondanks de juridische gevolgen en internationale veroordeling. Al Mezan dringt er bij de internationale gemeenschap, geleid door de partijen bij de Vierde Geneefse Conventie, op aan snel en effectief stappen te ondernemen om de naleving van internationale wetgeving te waarborgen en een zinvolle bescherming te bieden aan ongewapende demonstranten en burgers in heel Gaza. De plicht om burgers te beschermen is een belangrijke wettelijke vereiste en is, op dit punt in het conflict, een test voor de authenticiteit van de inzet van de internationale gemeenschap voor hun wettelijke verplichtingen, morele normen en humanitaire doelstellingen ten opzichte van de Palestijnse bevolking.

Al Mezan benadrukt zijn standpunt dat het niet ter verantwoording roepen van daders van schendingen van mensenrechten en internationaal humanitair recht het voortzetten van schadelijk beleid en praktijken aanmoedigt. Al Mezan roept daarom de internationale gemeenschap op verantwoordingsmechanismen te activeren om ervoor te zorgen dat overtreders voor het gerecht worden gebracht in overeenstemming met het internationale recht, inclusief internationaal strafrecht. In deze geest wordt de internationale gemeenschap opgeroepen om het onpartijdige en onafhankelijke onderzoek van de VN-onderzoekscommissie naar de onwettige inzet van geweld tegen ongewapende betogers, journalisten en paramedici te ondersteunen.