p1090046Op donderdag 20 oktober bracht schrijfster en activiste Anja Meulenbelt een bezoek aan Groningen. Zij werd geinterviewd door journalist Lejo Siepe over haar boek Kwart over Gaza en over haar meest recente bezoek aan de Gazastrook. Ook presenteerde zij de korte film We lost our souls ( zie hieronder) over haar eerste bezoek vlak na de vijftig dagen durende Israelische aanval op Gaza in 2014 waarbij grote verwoestingen werden aangericht.  Opvallend was haar somberheid over de situatie in Gaza en de perspectieven in de toekomst voor de bevolking van de Gazastrook. Zij bekende ook steeds meer moeite te hebben om op dit soort bijeenkomsten spreken omdat zij alleen maar dat sombere verhaal kan vertellen Ook de mensen in Gaza zelf die tot 2014 wel de onverzettelijkheid hadden om ondanks alles door te gaan, hebben de hoop opgegeven dat het in de afzienbare toekomst beter zal worden. Als men de kans heeft probeert men uit Gaza weg te komen maar dat lukt maar heel weinig mensen. Wat het gebrek aan perspectief betekent is te zien aan het aantal zelfmoorden. Het is een taboe maar het komt steeds meer voor.

 

een beeldimpressie van de bijeenkomst (foto’s Dick Krol) p1090031 p1090049 p1090052 p1090056

 

Over Kwart over Gaza

voorkant Een kwart GazaHet jongste boek van Anja Meulenbelt gaat over Gaza maar nog veel meer ‘over zionisme, antisemitisme en islamofobie’, zoals de ondertitel vermeldt. Het gaat meer over de wereld die toekijkt terwijl Gaza wordt vernietigd en haar bewoners de zee in worden gedreven, en het gaat vooral over een discussie die zo zelden een echte discussie mag heten.                    

Anja Meulenbelt (1945) is schrijfster, activiste en voormalig lid van de Eerste Kamer. Ze komt al meer dan twintig jaar regelmatig in de Gazastrook, en heeft meerdere boeken over Israël/Palestina geschreven, waaronder Oorlog als er vrede dreigt.

Lees ook de bespreking van Kwart over Gaza hier

 

 

Hieronder de korte film van het bezoek van Anja aan de Gazastrook vlak na de Israelische aanval in 2014