Ongeveer 5000 Gazanen hebben alleen tijdelijke ID documenten waarmee ze niet de strook uit kunnen reizen (Mohammed Al-Hajjar)

Khadija al-Najjar bladert door foto’s van haar kinderen en kleinkinderen en wordt steeds onrustiger. Sommige van haar kinderen wonen nu in Europa of Noord-Amerika, maar de 72-jarige Khadija kan ze niet bezoeken. Ze kan geen Palestijnse ID kaart krijgen, zelfs niet om op bezoek te gaan. Zonder geldige papieren kan ze niet de grens over. En ze is niet de enige. Volgens het ministerie van Burgerzaken van de Palestijnse Autoriteit zijn er naar schatting 5.000 Palestijnen in Gaza, die haar hachelijke situatie delen. Israël stopte met het uitdelen van ID-kaarten voor inwoners van de kuststrook na 2007, toen Hamas de controle over Gaza overnam van Fatah na het winnen van de parlementsverkiezingen van het jaar ervoor.

Khadija en haar man, Muhammad Issa al-Najjar, wonen in de al-Rimal-buurt in Gaza-stad. Mohammed werd geboren in 1945 in Masmiya al-Kabira, een Palestijns dorp in het toenmalige Gaza-district (nu aan de Israëlische kant van de grens) dat met geweld werd ontvolkt en grotendeels werd vernietigd in de Nakba van 1948. Hij studeerde in Egypte vóór de oorlog van 1967 en behoorde tot degenen die zich niet hadden aangemeld bij de Israëlische volkstelling van 1967 van de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook. Om deze reden was het voor hem en zijn familie onmogelijk om terug te keren naar Gaza tot 1999 toen ze konden terugkeren op een golf van optimisme over het vredesproces en de belofte dat Gaza een Arabische versie van het rijke, dynamische Singapore zou worden.
“We zijn Gaza binnengekomen met tijdelijke vergunningen, aangezien ik familieleden in Gaza had”, zei Mohammed. Maar slechts de helft van de familie kreeg permanente identiteitsbewijzen. ‘We hebben gezinshereniging aangevraagd; mijn kinderen Nasser en Razan en ik hebben identiteitskaarten verkregen. Helaas hebben mijn vrouw, zoon Ahmad en dochter Lina die niet gekregen. ‘

khadija al-Najjar laat een foto van haar zoon zien die zij al jaren niet heeft kunnen bezoeken

Khadija raakt van streek wanneer ze naar haar tijdelijke identiteitskaart kijkt. Het is nutteloos voor haar. Ze heeft haar 41-jarige dochter Lamis, die in het VK woont, al twintig jaar niet gezien. Dat geldt ook voor haar 38-jarige zoon Nasser die in Canada woont. Ze heeft ook broers in Dubai die ze ooit hoopt te bezoeken. De moeder van vijf kinderen hoopt nog steeds dat zij een identiteitskaart kan krijgen, maar ondanks dat ze verschillende keren heeft gebeld naar de relevante autoriteiten in Ramallah op de bezette Westelijke Jordaanoever, is haar herhaaldelijk verteld dat de beslissing bij de Israëlische autoriteiten ligt. ‘Het voelt alsof ik in de gevangenis zit; Ik kan mijn kinderen of kleinkinderen niet bezoeken, noch de hadj of de Umrah uitvoeren. Toen mijn zoon Nasser in Gaza was, stond hij op het punt een baan bij een bank te krijgen, maar hij werd afgewezen toen ze hoorden dat hij geen identiteitsbewijs had ‘, vertelde Khadija aan The Electronic Intifada.

Gevangen
Mahmoud Mufid Abdel-Hadi, 40 jaar, heeft tenminste een baan. Ondanks het feit dat hij niet over een Palestijnse ID kaart beschikt, heeft hij werk gevonden als projectmanager in de NGO-sector. Zijn ouders waren vóór 1967 uit Gaza vertrokken om te werken in de Verenigde Arabische Emiraten, waar Mahmoud werd geboren, en het gezin kon na 1967 niet gemakkelijk terugkeren. Het vredesproces en de oprichting van de PA veranderden alles voor de Abdul-Hadis, de Najjars en tienduizenden anderen die in de jaren negentig terugkeerden naar bezet gebied nadat de Oslo-akkoorden waren ondertekend.
Mahmoud keerde in 1998 met zijn gezin terug naar Gaza. Ze waren met acht personen, maar slechts twee kregen een ID-kaart. Hij, zowel zijn hoogbejaarde ouders, als drie van zijn broers en zussen behoren tot de 5.000 Palestijnen die nog steeds wachten op hun identiteitsbewijs.
‘We zijn het slachtoffer van de huidige politieke omstandigheden. Voor zover ik weet, is het ID-bestand gesloten. Israël, dat alleen Palestijnen discrimineert, heeft er geen belang bij ons in Gaza te helpen. Helaas heeft de PA, als onderhandelende partij, een te zwakke positie ten opzichte van de Israëli’s, zegt hij. Maar desondanks houdt Mahmoud Palestijnse politieke leiders van alle niveaus verantwoordelijk voor het niet oplossen van deze kwestie met Israël. “Dit dossier zou één van de belangrijkste onderwerpen in de onderhandelingen moeten zijn, naast zaken als gevangenen”, vertelde hij aan The Electronic Intifada. “In Gaza draagt Hamas de verantwoordelijkheid omdat het de dominante factie is.”
Hij uit zijn frustratie over het feit dat er niet meer urgentie is rond het ID-probleem. ‘We zitten in een openluchtgevangenis een levenslange gevangenisstraf uit. Sinds onze komst hebben we Gaza niet meer kunnen verlaten ‘, zei hij.

Laatste woord
Het probleem is volledig te wijten aan de Israëlische kant, zegt Saleh al-Ziq van het ministerie van Burgerzaken in Gaza. ‘Duizenden Palestijnen leven nu zonder identiteitskaart in Gaza. Het ministerie heeft geen Israëlische goedkeuring gekregen om hun identiteitskaarten uit te geven, ‘vertelde al-Ziq aan The Electronic intifada. De 5.000 mensen in kwestie waren de laatste groep wiens ID-status in onderhandeling was toen Hamas in 2007 de controle over Gaza overnam, zei al-Ziq. Deze waren meestal met tijdelijke vergunningen teruggekeerd voordat ze gezinshereniging hadden aangevraagd. Bij het afbreken van de onderhandelingen is de status van deze personen nooit opgelost.
Israël heeft het laatste woord over ID-kaarten in het kader van overeenkomsten tussen Israël en de PLO in de jaren negentig. Hoewel het de PA is die ID-kaarten afgeeft, geeft Israël ID-nummers uit, zonder welke de ID-kaarten niet geldig zijn. De informatie op de kaarten is zowel in het Arabisch als in het Hebreeuws geschreven. ‘Helaas, wordt mensen zonder ID-kaart hun meest elementaire sociale en politieke rechten ontzegd. Israël weigert ID’s te verstrekken zogenaamd omdat Hamas de macht heeft overgenomen in de Gazastrook. Ik weet niet wat voor soort bedreiging de ID-kaarten vormen voor Israël ‘, zegt al-Ziq, die nog steeds hoopt dat het probleem snel kan worden opgelost.

Iman al-Sir, 30 jaar, traceert haar oorsprong terug naar Jaffa. Met slechts een tijdelijk identiteitsbewijs heeft ze zich nooit in Palestina gevestigd gevoeld, vertelt ze. Zij groeide op in het Yarmouk-kamp in Damascus, maar keerde in 2012 met haar moeder terug naar Gaza vanwege de gevechten in Syrië. Haar grootvader was naar Egypte verbannen na de oorlog van 1967, waarin hij voor de Arabische legers had gevochten. Hij koos ervoor naar Syrië te gaan. ‘Sinds mijn kindertijd vertelde mijn vader ons altijd over Palestina en ons land in Jaffa waaruit we werden verdreven. De eerste keer dat ik een Israëlische soldaat zag, was in 2000 op tv.” Ze zegt dat ze al jaren had willen terugkeren en in Palestina wilde wonen voordat ze dat ook daadwerkelijk deed. “Toen ik echter naar Gaza kwam, ontdekte ik dat het de Israëlische bezetting is die mijn identiteit beheerst. Wat voor soort vrede is dit? Hoe kun je vrede bevorderen met een staat die je bestaan niet erkent? ” Ze zegt dat als ze had geweten dat ze in een ‘openluchtgevangenis’ terecht zou komen, ze de gevaarlijke reis naar Europa, die door zoveel Syrische vluchtelingen is ondernomen, zou hebben doorstaan. “In Europa zou ik in ieder geval nooit de Israëlische bezetting hoeven te ervaren die bepaald of ik Palestijns ben of niet.”

Ola Mousa is een kunstenaar en schrijver uit Gaza.

bron The electronic Intifada