De documentaire Gaza geregisseerd door Gary Keane en Andrew McConnell won de Premios Goya Award, in de categorie voor Beste korte documentaire afgelopen zondag tijdens de uitreiking van Goya Awards in Spanje.

De documentaire toont het dagelijkse leven van de Palestijnen in de belegerde Gazastrook. De documentaire is opgenomen in 2014 en 2015. McConnell en Keane concentreerden zich vooral op onderwerpen die te maken hebben met de zee, waaronder een familie van vissers en een 14-jarige jongen uit een vluchtelingenkamp die veel van zijn tijd rond het water doorbrengt.

Keane:  “We wilden een groep mensen nemen en hun verhaal vertellen. Het verhaal komt van hen. Het komt niet van ons ”

Gaza wordt de “grootste open gevangenis” genoemd, omdat niemand zich zelfs kan voorstellen hoe het eruit zou zien zonder een blokkade.

McConnell, een fotojournalist, bezocht Gaza voor het eerst in 2010 en vanaf 2012 werkte hij samen met documentairemaker Keane aan de film.

“We zagen normale mensen met gezinnen die probeerden te leven, probeerden hun families te voeden, proberen een schijn van normaliteit te behouden,” voegde Keane eraan toe.

McConnell legde uit: “Het hart van deze film is hoe het is om in deze buitengewone strook land te leven. Gaza is ongelooflijk levendig, kleurrijk en luidruchtig. Het is een van de meest unieke plaatsen waar ik ooit ben geweest. ‘

De Goya Awards, die werden ingesteld in 1987, zijn Spanje’s belangrijkste nationale jaarlijkse filmprijzen en worden uitgereikt aan de beste specialisten in zowel artistieke als creatieve disciplines.

bron: Palestinechronicle

zie hieronder de trailer