Naar aan leiding van het geweld tussen Hamas en Israel is er a.s. zondag een demonstratie onder het motto Samen voor Palestina.

Afgelopen weekend werd de wereld opgeschrikt door de gebeurtenissen. Politici buitelen over elkaar heen om het geweld te veroordelen en om wederom hun onvoorwaardelijke steun aan Israël te betuigen.
Maar politici die meegaan in het bedrieglijke beeld alsof het geweld afgelopen weekend begon, verdoezelen het Israëlische geweld van 75 jaar etnische zuivering, onderdrukking, militaire bezetting en apartheid. De oorzaak van geweld is onderdrukking. En om alle geweld te beëindigen – van de onderdrukker zowel als van de onderdrukte – MOET de onderdrukking stoppen.
Voor vrede, veiligheid en gelijke rechten voor iedereen, moeten we het Israëlische geweld erkennen en benoemen en moet de medeplichtigheid van het koloniale Westen aan Israëls apartheid, kolonialisme en militaire bezetting beëindigd worden, te beginnen hier in Nederland, één van Israëls trouwste bondgenoten en partners.

“Nooit in de geschiedenis is geweld begonnen bij de onderdrukten. … Geweld wordt geïnitieerd door degenen die onderdrukken, uitbuiten en anderen niet als personen erkennen, niet door degenen die worden onderdrukt, uitgebuit en niet erkend.” (Paolo Freire) 

De extreemrechtse regering van Israël, de meest racistische, fundamentalistische en fanatieke ooit, heeft haar etnische zuivering, belegering, moord, opsluiting en dagelijkse vernedering van miljoenen Palestijnen genadeloos opgevoerd. Ze dachten dat ze met hun onverbloemde wreedheid de Palestijnen simpelweg in volledige onderwerping konden dwingen. Zich straffeloos en onschendbaar wetend, vanwege de onvoorwaardelijke Europese en Amerikaanse steun, financiering en bewapening, en door de beschamende normalisering met Arabische dictaturen, geloofde het Netanyahu-regime dat het tijd was om de “ kwestie
van Palestina” voor eens en voor altijd te begraven.

De mensen in Gaza, voor 70% vluchtelingen uit etnisch gezuiverde en gekoloniseerde dorpen in de omgeving, hebben inmiddels niets meer te verliezen. Na 16 jaar verstikkende blokkade is het gebied sinds 2020 officieel onbewoonbaar. Al 16 jaar sluit Israël 2 miljoen Palestijnen in de Gazastrook hermetisch op, hongert ze uit, ontzegt medische zorg en ontneemt ze alle vrijheid. En jaar in jaar uit bombardeert Israël de Gazastrook met grote regelmaat. Waar waren degenen, die nu om het hardst roepen om het recht op zelfverdediging, al die jaren? 

Op zondag 15 oktober staan wij Samen voor Palestina. Voor een einde aan het geweld en
de rechteloosheid, voor vrede en veiligheid 

De actie is een initiatief van: Stichting Diensten en onderzoekcentrum Palestina (DocP), Plant een Olijfboom, Decolonize Groningen, Rotterdam voor Gaza, Breed Platform Palestina Haarlem, Internationale Socialisten, Palestijnse Gemeenschap Nederland, Groningen for Palestine

De actie wordt ondersteund door:
Amsterdam Autonomous Coalition
Activistenpartij UvA
Stichting Groningen – Jabalya
Vrouwen in het Zwart – Groningen
ROSA (Radical Organization of Students in Amsterdam)
We Promise
Ontmoet Palestina
DiEM25 in Nederland
KMAN
Groningen BIJ1
Ababou