Het Israëlische bombardement op de bezette Gazastrook ging zaterdag zijn tweede dag in zonder enig teken van de-escalatie, toen de Verenigde Staten, de Europese Unie en andere westerse landen Tel Aviv groen licht gaven om hun campagne van moord en vernietiging voort te zetten. Zaterdag laat in de avond hadden Israëlische luchtaanvallen in Gaza minstens vijf mensen gedood. Het ministerie van Volksgezondheid in Gaza zei dat 24 doden waren gevallen in het gebied, waaronder zes kinderen, sinds Israël vrijdagmiddag de verrassingsaanval lanceerde door een hoge leider van de Islamitische Jihad-verzetsgroep te vermoorden. Meer dan 200 Palestijnen zijn gewond geraakt.

Israël claimde dat een luchtaanval in Rafah zaterdagavond Khalid Mansour, de commandant van de Islamitische Jihad in het zuiden van Gaza, heeft gedood. Maar dat bevestigde de groep niet meteen. Er waren berichten over minstens vijf doden bij een explosie in de buurt van een moskee in het vluchtelingenkamp Jabaliya in het noorden van Gaza op zaterdagavond, onder wie meerdere kinderen. Maar Israël ontkende het gebied te hebben gebombardeerd en beweerde dat de doden waren veroorzaakt door een mislukte Palestijnse raket.

De hele dag door bleven Israëlische gevechtsvliegtuigen dichtbevolkte woonwijken aanvallen, gericht op burgers en hun eigendommen. En een Israëlische militaire woordvoerder waarschuwde dat de aanval een week zou kunnen duren.

De Islamitische Jihad vuurde zaterdagmiddag 350 raketten af ​​op Gaza, ook richting Tel Aviv en de luchthaven Ben Gurion. Terwijl Hamas, dat de interne aangelegenheden van Gaza controleert, de reactie van de Islamitische Jihad heeft gesteund, heeft het nog geen enkele raket op Israël afgevuurd sinds Israël zijn aanval op vrijdag lanceerde.

Hamas zei vrijdag dat verzetsgroepen hun reacties coördineerden. Zijn terughoudendheid tot nu toe kan een aanwijzing zijn dat de verzetsgroepen proberen de opflakkering in te dammen voordat deze uitbarst in een volledige confrontatie met Israël.

Dit kan op zondag veranderen, aangezien de Israëli’s van plan zijn om naar de al-Aqsa-moskee te gaan voor de eerste dag van de Joodse feestdag Tisha B’Av, die in het Joodse geloof de vernietiging van de Eerste en Tweede Tempel in Jeruzalem herdenkt. Veel van deze joodse extremisten willen dat de al-Aqsa-moskee wordt vervangen door een nieuwe joodse tempel. De Israëlische politie staat hen toe dit te doen, met de verwachte deelname van extreemrechtse parlementarier Itamar Ben-Gvir. Soortgelijke provocaties leidden tot de aanval van Israël in mei 2021, toen Hamas reageerde op Israëlische aanvallen op Palestijnen in Jeruzalem met spervuur ​​​​van raketten op Israël.

Tol stijgt
Een raket afgevuurd door Israëlische gevechtsvliegtuigen trof zaterdag een groep mensen ten oosten van Khan Younis, waarbij de 24-jarige Tamim Ghassan Abdullah Hijazi en de 27-jarige Osama Abdulrahman Hussein al-Suri werden gedood, volgens de in Gaza gevestigde mensenrechtengroepering. Al-Mezan.

Uren later vuurden Israëlische gevechtsvliegtuigen drie raketten af ​​op het drie verdiepingen tellende huis van een gezin van 40 personen ten zuidwesten van Gaza-stad, waar voornamelijk vrouwen en kinderen woonden, waarbij het gebouw volledig werd verwoest en andere huizen in de buurt beschadigd raakten.

Op zaterdagmiddag vernietigden Israëlische gevechtsvliegtuigen een ander huis dat door vier families werd bewoond en veroorzaakten ernstige schade aan nabijgelegen woningen.

In het noordelijke Jabaliya-gebied troffen Israëlische gevechtsvliegtuigen een groep Palestijnen, waarbij de 28-jarige Hasan Muhammad Yousef Mansour om het leven kwam en een ander ernstig gewond raakte. Israëlische gevechtsvliegtuigen troffen ook een groep Palestijnen, voornamelijk vrouwen en kinderen, die in een auto stapten om naar een familiebruiloft te gaan. Al-Mezan zei dat de aanval de moeder van de bruidegom, Naamah Talbat Muhammad Abu Qaidah, heeft gedood. Vijf kinderen raakten gewond.

Stroomstoringen
De situatie voor de 2,1 miljoen inwoners van Gaza werd op zaterdag aanzienlijk verergerd door het stilleggen  van de enige energiecentrale van het gebied vanwege de voortdurende sluiting van de grensovergangen door Israël, waardoor de invoer van brandstof wordt geblokkeerd.

Volgens Gisha, een Israëlische mensenrechtengroepering, heeft Gaza slechts een kwart van de stroom die het in de zomer nodig heeft. Dit betekent dat bewoners nu nog maar vier uur stroom per dag mogen krijgen, gevolgd door een onderbreking van 12 uur. Dit is een bijzonder ernstige bedreiging voor het gezondheidszorgsysteem van Gaza, dat al is geteisterd door opeenvolgende Israëlische aanvallen en 15 jaar van voortdurende belegering. De farmaceutische voorraden in Gaza zijn op hun “slechtste in jaren”, verklaarde het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid .Er zijn ook ernstige tekorten aan benodigdheden voor laboratoria, bloedbanken en andere medische verbruiksgoederen. Stroomstoringen vormen een “ernstige bedreiging” voor vitale ziekenhuisafdelingen, waaronder eerstehulpafdelingen, intensive care-afdelingen en dialyseklinieken, aldus het ministerie.

Ontziltingsinstallaties, rioolpompen en watertoevoer naar huizen zullen ook worden verstoord, “wat een ernstige gezondheids- en humanitaire ramp kan veroorzaken”, waarschuwde het ministerie van Volksgezondheid. De Israëlische autoriteiten blijven de toegang blokkeren van twee dozijn röntgenapparaten en reserveonderdelen om medische apparaten te repareren op essentiële spoedeisende hulpafdelingen. Alle geplande operaties worden uitgesteld om ziekenhuizen te helpen het hoofd te bieden aan degenen die gewond zijn geraakt bij de aanhoudende Israëlische aanvallen.

Ondertussen verhindert Israëls voortdurende sluiting van het Erez-controlepunt honderden Palestijnse patiënten om Gaza te verlaten voor medische behandeling, met gevaar voor eigen leven, aldus Al-Mezan.

Het ministerie van Volksgezondheid kondigde aan dat een sluiting van de elektriciteitscentrale het begin zou zijn van een periode van slechts 72 uur uur tot de gezondheidsdiensten tot stilstand komen.

Lynn Hastings, de humanitaire coördinator van de VN op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook, riep zaterdag op tot “onmiddellijke de-escalatie en stopzetting van het geweld”.

bron:    Israel’s killing campaign continues in Gaza | The Electronic Intifada