In het noorden van Gaza moeten de Palestijnen na een Israëlische aanval een onmogelijke keuze maken: de gewonden laten sterven, of hun leven riskeren om hen te redden.

Door Ibrahim Mohammad 29 mei 2024

Op de ochtend van 11 mei maakte de woordvoerder van het Israëlische leger bekend dat het leger een nieuwe operatie was begonnen in Jabalya, de stad en het aangrenzende vluchtelingenkamp in het noorden van Gaza. Er zijn evacuatiebevelen uitgevaardigd aan Palestijnse inwoners van verschillende wijken, maar velen konden niet vertrekken; Anderen hebben besloten te blijven, gezien het ontbreken van veilige gebieden in de Gaza-strook.

De noordelijke helft van de Gazastrook kreeg in de eerste weken van de oorlog het zwaarst te lijden onder de bombardementen van het Israëlische leger en was op 27 oktober de eerste regio van Gaza die het doelwit was van de Israëlische grondinvasie. In maart werd het noorden geconfronteerd met een Fase 5-hongersnood – het hoogste niveau gemeten door de Integrated Food Security Phase Classification, aangeduid als ‘catastrofe’. Bijna geen humanitaire hulp bereikt de inwoners van het noorden, en naar schatting een derde van alle kinderen onder de twee jaar lijdt aan acute ondervoeding.

De situatie is misschien wel het meest nijpend in het vluchtelingenkamp Jabalya, het grootste in Gaza, met een vooroorlogse bevolking van meer dan 100.000 Palestijnen die op een oppervlakte van slechts 1,4 vierkante kilometer wonen. Willekeurige Israëlische aanvallen in zo’n dichtbevolkte regio hebben dus een enorme dodelijke impact. In oktober werden twee bommen van 2.000 pond op Jabalya afgeworpen, waarbij minstens honderd mensen om het leven kwamen. Nog geen twee maanden later eiste een nieuwe aanval een even hoge tol. En de afgelopen twee weken hebben Israëlische bommen huizen, een kleuterschool en de noodafdeling van een ziekenhuis verwoest.

De laatste Israëlische aanval op het kamp, ​​waarbij zowel vliegtuigen als grondtroepen betrokken waren, heeft verwoestende gevolgen gehad: het leger heeft hele woonwijken, markten en voedselopslagplaatsen gebombardeerd en platgewalst, waardoor de toch al wanhopige humanitaire crisis nog is verergerd, terwijl de lijken verspreid in de straten blijven liggen. .

Sabri Abu Al-Nasr, 43 jaar oud, is een inwoner van het kamp die zijn toevlucht zocht in de bij de UNRWA aangesloten Al-Fakhoura School, in een poging te ontsnappen aan de Israëlische bombardementen. “De omstandigheden in het kamp zijn verschrikkelijk en niemand wordt gespaard van de artillerie en het luchtbombardement”, vertelde hij aan +972. “Israëlische sluipschutters bevinden zich op hoge gebouwen – ze schieten op elk bewegend object.

‘Toen de Israëlische aanval begon,’ vervolgde hij, ‘werd het kamp wakker met het geluid van enorme explosies. De lucht was gevuld met zwarte rook door de intensiteit van de beschietingen, terwijl de bewoners op de vlucht sloegen om te ontsnappen.”

Op 29 oktober verloor Abu Al-Nasr zijn vrouw Nisreen (40) en zijn kinderen Nisma (16), Hamza (14) en Mohammad (13) toen Israël een woonplein naast het huis van de familie bombardeerde. Hun lichamen blijven gevangen onder het puin, waardoor Abu al-Nasr zijn dierbaren niet  kan begraven. Zeven maanden later, te midden van een nieuwe Israëlische aanval, zegt hij dat “de geur van dood en bloed door het kamp zweeft.”

Abu al-Nasr woont samen met zijn overlevende familieleden, die, samen met tienduizenden anderen, hebben geweigerd Jabalia te verlaten, ondanks aanhoudende ziekte en een gebrek aan schoon drinkwater. “We kunnen niet verdragen wat ons nu overkomt”, zei hij.

‘Het geluid van gelach is vervangen door het geluid van raketten’

Nazmi Hijazi, een inwoner van de Al-Hoja-straat in Jabalya, werd onder hevig bombardement gedwongen te vertrekken, terwijl Israëlische militaire voertuigen zijn huis naderden; Vervolgens zocht hij onderdak in het Jemen-ziekenhuis, ten westen van het vluchtelingenkamp.

Hijazi beschreef wat er in Jabalya gebeurde als een tweede Nakba, waarbij de straten van het kamp overspoeld werden met doden en gewonden, en niemand in staat was de lichamen terug te halen of de overlevenden te redden. In de nasleep van een bombardement of schietpartij moeten de bewoners een onmogelijke keuze maken: ze moeten óf de gewonden achterlaten om te sterven, óf hun eigen leven riskeren door te proberen hen te redden. “Er is geen veilige plek in Jabalya,” vertelde Hijazi aan +972. “Er is geen school of ziekenhuis dat het leger heeft bereikt zonder het te bestormen om weerloze burgers aan te vallen.”

Op 17 mei werd Hijazi’s zoon Basil neergeschoten door Israëlische soldaten terwijl hij probeerde de restanten van het voedsel uit zijn huis te halen om hun gezin van acht personen te voeden. Volgens Hijazi reed een Israëlisch pantservoertuig vervolgens over zijn zoon heen totdat zijn gelaatstrekken niet langer herkenbaar waren. Hijazi kon hem alleen identificeren aan de hand van de schoenen die hij droeg.

Zoals iedereen in Jabalya zijn Hijazi en zijn familie niet in staat geweest om behoorlijk te rouwen: ze worden nog steeds geconfronteerd met brute honger en dorst en moeten zich concentreren op het vinden van de meest elementaire levensbehoeften. “De bewoners namen hun toevlucht tot het eten van dieren- en vogelvoer, maar zelfs dit begon op te raken toen het Israëlische leger het kamp binnenviel en belegerde,” zei hij. De meer-derheid van de gezinnen heeft al meer dan een week geen meel, brood, tarwe of zelfs gerst gegeten.

Terwijl Israël de toegang van humanitaire hulp naar het noorden van Gaza blokkeerde, werden Palestijnse kinderen het zwaarst getroffen. Nisreen Abu Al-Aish, 37, werd gedwongen soep te maken van hibiscus, een plant die in de buurt groeit, om haar kinderen van lunch te voorzien. Ze zocht met haar familie haar toevlucht in de Abu Hussein School, die ook is aangesloten bij UNRWA. Haar twee kinderen hebben symptomen van hepatitis, een steeds vaker voorkomende aandoening onder inwoners van Gaza en het resultaat van slechte voeding en hygiëne. “We zijn omsingeld”, zei Abu al-Eish. “De bombardementen houden niet op, dus we verlaten de schoolopvang niet. We zijn bang dat we elk moment gedood zullen worden.” Die staat van terreur heeft haar kinderen verteerd: “Het geluid van hun gelach is vervangen door het geluid van bombardementen en raketten die op het kamp regenen.”

Voor Sami al-Batsh, 41, is de tol van de invasie ook bijzonder zwaar geweest voor zijn kinderen. “We kunnen niet slapen vanwege het bombardement en we zijn bang dat het leger ons huis plotseling kan bestormen”, vertelde hij aan +972. “Mijn kinderen lijden aan verschrikkelijke psychische aandoeningen. Sommigen van hen lijden aan onvrijwillig urineren vanwege de ernst van hun angst, en vaak zitten ze meerdere dagen achter elkaar zonder voedsel.”

Abu al-Eish, de moeder van twee kinderen, beschreef Jabalya als een vluchtelingenkamp dat niet langer geschikt was voor menselijke bewoning. “Het leger vernietigt systematisch alle huizen in Jabalya,” zei ze, “tot het punt dat het kamp een spookstad is geworden: verstoken van inwoners en alleen nog maar verwoeste huizen.” En voor degenen die overblijven, voorspelde Al-Batsh: “wie niet van de honger sterft, zal door de bommen worden gedood.”

Ibrahim Mohammad is een onafhankelijke Palestijnse journalist uit Gaza-stad die humanitaire en sociale kwesties bespreekt. Hij heeft een BA in journalistiek en media van de Al-Aqsa Universiteit. 

‘The smell of death and blood wafts throughout Jabalia camp’ (972mag.com)