Dit is slecht, heel erg slecht nieuws. Palestijnse functionarissen hebben de eerste twee gevallen van coronavirus in de belegerde Gazastrook bevestigd. Het gaat om twee Palestijnse mannen die op donderdag 21 maart via de Rafah-oversteek vanuit Pakistan naar Gaza zijn teruggekeerd. De twee hadden droge hoest en hoge koorts, werden in quarantaine geplaatst en getest op COVID-19. Gisteren kwamen hun tests positief terug.

Gaza is de op twee na dichtstbevolkte plaats op aarde. ‘Sociale afstand’ is onmogelijk en het virus kan zich als een lopend vuurtje verspreiden. Door de Israëlische blokkade is het gezondheidszorgsysteem in Gaza totaal niet voorbereid op het aanpakken van deze pandemie.

Hamas heeft restaurants, receptieruimtes gesloten en vrijdaggebeden in moskeeën verboden en vraagt ​​mensen om in sociale contacten afstand te houden. Maar Gaza is niet alleen dichtbevolkt, maar is ook een openluchtgevangenis waar mensen niet over land, over zee of door de lucht kunnen in- of uitstappen. Zevenennegentig procent van het water is ongeschikt voor menselijke consumptie, elektriciteit is gerantsoeneerd en zelfs voor deze uitbraak van Corona waren de medische voorzieningen en het personeel al extreem schaars. Gezondheidsfunctionarissen waarschuwen dat inperking en behandeling onder de Israëlische blokkade onmogelijk zal zijn.

Klik op plaatje hieronder en lees ook de oproep van de organisatie ifnotnow en onderteken het manifest gericht aan de Israelische regering met de eis om de blokkade onmiddellijk op te heffen om de bestrijding van corona in de gazastrook mogelijk te maken