Vorig weekend kwam bij een brand in een het vluchtelingenkamp Jabaliya in de Gazastrook tenminste 21 Palestijnen om het leven . Onder de doden zijn tien kinderen. Het dodental zal naar verwachting nog verder oplopen. Uit een voorlopig onderzoek blijkt dat de brand waarschijnlijk is ontstaan toen een grote hoeveelheid benzine ontvlamde. Het is niet duidelijk waarom de benzine in het gebouw was opgeslagen, aldus een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken van Hamas.De Palestijnse autoriteiten hebben Israël gevraagd de grensovergang te openen, zodat patiënten die in kritieke toestand verkeren buiten de Gazastrook behandeld kunnen worden. De Israëlische defensieminister Benny Gantz heeft laten weten bereid te zijn om mee te werken aan de evacuaties.De Gazastrook is één van de dichtstbevolkte gebieden op aarde. Ruim twee miljoen Palestijnen wonen in een strook van zo’n veertig kilometer lang. Bijna 70 procent van de bevolking staat geregistreerd als vluchteling, en meer dan een half miljoen mensen leven in acht vluchtelingenkampen die uit hun voegen barsten. De achtereenvolgende Israëlische oorlogen in Gaza, in combinatie met de wurgende blokkade van de kustenclave, hebben het gebied veranderd in een humanitair spookhuis.

 

De organistaiie “Medical Aid for Palestinians” (MAP) kwam met de volgende verklaring over de brand:
“MAP is diep geschokt en bedroefd over de tragische dood van ten minste 21 Palestijnen, waaronder 10 kinderen, na een brand in een woongebouw in het vluchtelingenkamp Jabalia in Gaza gisteravond.Terwijl het onderzoek naar de oorzaak nog loopt, suggereren nieuwsberichten dat er grote hoeveelheden benzine in het gebouw waren opgeslagen, waardoor de brand ontstond nadat er kaarsen waren aangestoken tijdens een verjaardagsfeest.
De 15 jaar durende illegale Israëlische afsluiting en blokkade beperkt de hoeveelheid brandstof voor de enige elektriciteitscentrale van Gaza, wat gevolgen heeft voor alle aspecten van het dagelijks leven van de mensen. Met stroomonderbrekingen tot 12 uur per dag zijn veel gezinnen afhankelijk van generatoren voor elektriciteit, gasbranders voor verwarming en koeling en kaarsen voor licht, waardoor branden regelmatig voorkomen.
Volgens berichten in de media ontbrak het de brandweerlieden in Gaza aan essentiële uitrusting om doeltreffend te kunnen optreden. De toegang tot bepaalde levensreddende apparatuur voor eerstehulpverleners wordt belemmerd door de blokkade.
Jabalia is het grootste vluchtelingenkamp in Gaza. De bewoners wonen op een oppervlakte van slechts 1,4 vierkante kilometer, waardoor het een van de dichtstbevolkte plaatsen op aarde is. Door onveilige en overbevolkte huisvesting, vooral in de vluchtelingenkampen, verspreiden branden zich vaak snel en met dodelijke gevolgen.
“Dit is een tragisch incident en onze innige deelneming gaat uit naar alle slachtoffers en hun families”, aldus Fikr Shalltoot, directeur van MAP Gaza. “De ernstige tekorten aan elektriciteit die we hier in Gaza regelmatig ervaren, veroorzaakt door de Israëlische blokkade, vergroten altijd het risico dat er brand uitbreekt en dat mensen kwetsbaar worden voor brandwonden – en helaas ook voor de dood.”
Uit onderzoek van MAP en haar partners is gebleken dat Palestijnen in Gaza meer dan twee keer zoveel kans hebben op brandwonden dan Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever. Ook bleek dat mensen in vluchtelingenkampen het meest kwetsbaar zijn voor brandwonden, en dat vrouwen een veel groter risico lopen dan mannen: 69% van de gemelde verwondingen komt voor rekening van vrouwen.”