In hun presentatie a.s. woensdag zullen Jan en Jackie terugkijken op het werk dat zij jarenlang gedaan hebben, ingaan op de gevolgen van de oorlog voor de mensen in Gaza, maar ook op de problematische stemming in Israël, en daarnaast wat zij met hun steuncampagne beogen.

Woensdag 3 april aanvang 20 uur
GroenLinkspand Coehoornsingel 87 Groningen

 

achtergrondinformatie 

“Theatersamenwerking met Gaza; de impact van de oorlog – hoe staat het er voor?”

In 1995 werd het gezelschap Theatre Day Productions (Arabisch: أيام المسرح , Ayyam Al Masrah) opgericht door Jan Willems en Jackie Lubeck. Jarenlang leidde TDP jonge acteurs op, organiseerde drama-projecten met kinderen en speelde voorstellingen in hun eigen theater, op scholen, in wijken en in vluchtelingenkampen. TDP wil dat drama, theater en creatieve activiteiten een vast onderdeel worden van het leven van jonge mensen in Gaza, zodat ze hun individuele stem, trots en hun creatieve kanten kunnen ontdekken. Dat droeg al jaren enorm bij aan moed en hoop van kinderen in een lastige situatie.
Vanaf 2019 liep er een samenwerkingsproject van de Noordelijke Theaterwereld met TDP in Gaza. Door Groningse theatermakers werden een aantal workshops gegeven en er werden een aantal voorstellingen gestreamd, over en weer.
In 2022 hebben Jan en Jackie hun werk en theatergezelschap definitief overgedragen aan hun Gazaanse opvolgers. Jan en Jackie bleven tot twee maanden geleden wonen in Oost-Jeruzalem waar zij zich richtten op het documenteren van hun jarenlange werk.
Toen kwam de oorlog en viel Israël de Gazastrook binnen. De start van een genocide die tot op vandaag voortduurt met enorme gevolgen voor de bevolking, inclusief de theatermakers. Voor de bombardementen moesten zij – vaak meer dan eens – vluchten. Ondanks de chaotische situatie bleven de theatermakers hun werk met de kinderen doen. Tegelijk ervoeren ook Jan en Jackie in Oost-Jeruzalem de dreigende atmosfeer van de Israëlische kant.

Nederlandse podiumkunst komt in aktie voor de kinderen van Gaza.

Terug in Nederland begonnen zij samen met twee theatermakers die regelmatig met hen in Gaza hebben gewerkt, Liesbeth Coltof en Muriël Besemer, de campagne “Nederlandse podiumkunsten komen in aktie voor de kinderen van Gaza” ter ondersteuning van de theatermakers in Gaza. 

Doneer digitaal aan deze aktie  via de QR code