Onder de titel Gaza: de verloren zaak besteed  Zembla aandacht aan de rechtszaak van Ismail Ziada een nederlandse Palestijn die in 2014 bij een Israelische aanval op Gaza zijn moeder, drie broers, zijn schoonzus en een neefje van 12 jaar verloor.

Ziada begint in Nederland een rechtszaak tegen de twee oud-generaals die volgens hem verantwoordelijk zijn voor het bombardement. Een van hen is de Israëlische politicus Benny Gantz, de mogelijke opvolger van premier Netanyahu. Een rechtszaak in Israël zou volstrekt onmogelijk zijn, omdat Palestijnen amper of geen toegang tot de rechter hebben. Volgens de advocaat van Ziada is het bombarderen van een huis een oorlogsmisdaad.

Ziada wordt in deze unieke rechtszaak financieel gesteund door onder andere de Britse musicus Roger Waters, bekend van de rockband Pink Floyd. Maar, eind januari zegt de rechtbank in Den Haag niet bevoegd te zijn de zaak in behandeling te nemen. Volgens de rechtbank genieten de twee onschendbaarheid omdat ze namens de Israëlische staat handelden.

Zembla onderzoekt waar en hoe Palestijnen hun recht kunnen halen.

GAZA: DE VERLOREN ZAAK
Donderdag 5 maart om 20.25 uur bij BNNVARA op NPO 2
Herhaling: donderdag 12 maart – 10.10 uur

Regie & samenstelling: Simone Tangelder
Research: Rosalyn Saab

bekijk de uitzending