Egypte opende dinsdag 9 februari zijn grensovergang met de door Israël geblokkeerde Gazastrook, “voor onbepaalde tijd” waardoor de inwoners van de kuststrook de grens over kunnen gaan, zei een veiligheidsbron. Inwoners van Gaza die dinsdag het grenspunt van Rafah overstaken, spraken met een mengeling van opluchting en bitterheid. “Ik wacht al zes maanden op de opening van de grens”, vertelt de 19-jarige universiteitsstudent Ibrahim al-Shanti aan AFP. “De herhaalde sluitingen hebben me een semester van mijn studie gekost. Ik hoop dat het echt permanent is.”

Caïro nam de beslissing als gastheer van gesprekken tussen Hamas, die de Gazastrook regeert, en Fatah, die de Palestijnse Autoriteit leidt op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. De rivaliserende bewegingen bespreken, samen met andere Palestijnse facties, het houden van parlementaire en presidentiële stemmingen later dit jaar, hun eerste in 15 jaar.

De grensovergang bij Rafah is de afgelopen maanden grotendeels gesloten geweest als onderdeel van de inspanningen om de pandemie van het coronavirus in te dammen, hoewel de grens met tussenpozen gedurende korte perioden geopend was. Een Egyptische veiligheidsbron vertelt dat “dit geen routinematige of normale opening is. Dit is de eerste keer in jaren dat de grensovergang bij Rafah voor onbepaalde tijd opengaat. Vroeger ging het slechts drie of vier dagen per keer open.”

Gaza is een dichtbevolkte enclave met zo’n twee miljoen inwoners, van wie de helft onder de armoedegrens leeft, en die regelmatig kampt met een tekort aan schoon water, elektriciteit en medicijnen.

Een andere Palestijn, Yasser Zanoun, 50, drong er bij de politieke leiders op aan te onderhandelen over een permanente regeling om de verslechterende humanitaire situatie van Gaza, die nog verergerd werd door de pandemie, te verzachten. “Deze grensovergang moet het hele jaar door 24 uur per dag open zijn”, zei hij. “Er zijn veel humanitaire gevallen die buitengewoon nijpend zijn.”

‘Leven met waardigheid’

Israël trok zijn troepen terug uit Gaza in 2005, maar controleert de grenzen van het gebied en landovergangen met Israël die al maanden gesloten zijn. De islamitische beweging Hamas won onverwacht de verkiezingen in 2006, een overwinning die niet erkend werd door Fatah van president Mahmud Abbas. De leidde het jaar daarop tot bloedige botsingen en een splitsing in het Palestijnse bestuur. Sindsdien heeft Egypte met tussenpozen de grensovergang bij Rafah afgesloten.

Hamas heeft banden met de Moslimbroederschap, die in Egypte aan de macht was tot de afzetting in 2013 door de huidige president, Abdel Fattah al-Sisi.

Met de dreiging van de Covid-19-pandemie als argument heeft Egypte de grens meestal gesloten gehouden. Gaza heeft meer dan 50.000 besmettingen gemeld, waaronder ongeveer 530 doden, terwijl Egypte meer dan 170.000 gevallen heeft gemeld, waaronder bijna 9.700 doden.

De Palestijnse Mohammed Abdo, 34, die zich voorbereidde om dinsdag naar Egypte over te steken, zei dat hij hoopte dat de poorten niet snel weer dicht zouden slaan. “We vragen de delegatie die naar Caïro gaat om ervoor te zorgen dat de grens open blijft, zodat het leven leven kan zijn met waardigheid en gezondheid”, zei hij.

bron: AFP