Discussie bijeenkomst over toekomst Palestina

Na de Oslo-akkoorden ontstond wereldwijd hoop op vrede tussen Israël en Palestina op basis van een tweestaten oplossing. Er werden veel initiatieven gelanceerd om Palestijnen te ondersteunen bij het opbouwen van een staat; gemeenten in Nederland, waaronder Groningen, waren bereid Palestijnse gemeenten te helpen met technische en bestuurlijke kennis. Groningen richtte zich op het jeugdbeleid van de gemeente Jabalya in de Gazastrook en de bouw van een jongerencentrum daar. Waar staan ​​we nu negenentwintig jaar na de Oslo akkoorden? In samenwerking met de gemeente Groningen, Studievereniging Siduri, SIB groningen, Stichting Groningen-Jabalya en de Palestijnse Missie in het Koninkrijk der Nederlanden nodigen wij u uit voor een evenement om de uitdagingen en kansen voor vrede en hoop in Palestina te bespreken.

We hebben een line-up van sprekers, waaronder:

De heer Berndt Benjamins, loco-burgemeester van de gemeente Groningen, zal vertellen hoe steden kunnen zorgen voor veiligheid en wat ze kunnen doen voor vredesopbouw.

H. E. Rawan Sulaiman, hoofd van de Palestijnse Missie in Nederland, zal spreken over de uitdagingen en kansen voor vrede en hoop, en hoe we daar komen en zal vragen van de deelnemers beantwoorden.

Erik Ader, voormalig Nederlands ambassadeur, zal spreken over zijn boek Oorlogen & oceanen. Zijn ouders werden door Israël geëerd met monumenten voor hun grootschalige activiteiten tijdens de oorlog om Joodse landgenoten te redden en uit die achtergrond komt zijn steeds diepere onderzoek naar de aard van het Israëlisch-Palestijnse conflict voort. Zijn boek is een verslag van zijn ervaringen tijdens zijn zoektocht naar de feiten achter de mythes rond het conflict.

Daarna wordt hij geïnterviewd door Jan Keulen, een journalist die voor de Volkskrant en andere media verslag deed van het Israëlisch-Palestijnse conflict vanuit Beiroet, Caïro en Amman.

Ten slotte zullen alle sprekers deelnemen aan een paneldiscussie waar ze inzicht zullen geven in wat er in Palestina kan gebeuren en zich actief zullen bezighouden met vragen uit het publiek.

Datum 25 april

Tijd: 18.00 – 21.00 uur

plaats: Forum Groningen

voertaal Engels

Thee, koffie en snacks zijn inbegrepen.