Nieuws

PHROC veroordeelt besluit vermindering stroomvoorziening Gazastrook en waarschuwt voor humanitaire ramp

De Raad van Palestijnse Mensenrechtenorganisaties (PHROC) veroordeelt met kracht de beslissing van de Israëlische bezettende autoriteiten om de hoeveelheid elektriciteit die aan de Gazastrook wordt verstrekt te verminderen. Verder waarschuwt de PHROC de internationale gemeenschap voor de gevaarlijke gevolgen van deze beslissing, die de humanitaire crisis waaronder Gaza lijdt door de 10-jarige blokkade van Israël zou kunnen verergeren .

Het Israëlische veiligheidskabinet, dat op 11/6/2017 werd bijeengeroepen, heeft naar verluidt een vermindering van 35% van de elektriciteitslevering aan de Gazastrook goedgekeurd. Via media weten we dat de beslissing is genomen nadat de Palestijnse Autoriteit (PA) besloot om zijn financiering van de elektriciteit voor de Gazastrook te verminderen. Daarom beweren de Israëlische bezettende autoriteiten dat de onderbrekingen in de leveringen te wijten zijn aan het verzoek van de PA.

Israël moet als bezettende macht zijn verplichtingen ten opzichte van de bezette burgerbevolking nakomen, zoals bepaald in het internationaal humanitair recht. In plaats daarvan heeft Israël een tienjarige blokkade ingevoerd die de mensenrechten van Palestijnen blijft schenden, met inbegrip van hun recht op leven. De constante stroomuitval, die het grootste deel van de dag bestrijkt, heeft ernstige gevolgen voor het leven van mensen en belemmert hun mogelijkheid om toegang te krijgen tot basisdiensten. Gezondheidszorg, waaronder dialyse, chirurgie, intensieve zorg en bloedbanken, alsook andere diensten, worden voortdurend bedreigd door stroomonderbrekingen. Individuen met speciale behoeften, evenals kinderen en ouderen, hebben ook problemen met toegang tot hun huizen en diensten als het gebouwen van meerdere verdiepingen betreft. Op een hoger niveau wordt de economie van Gaza verder beperkt door de elektriciteitsbesnoeiingen en resulteert het in productiviteitsverliezen. Afvalwaterzuiveringsinstallaties en waterwinning- en distributiefaciliteiten kunnen niet anders dan onbehandeld afvalwater in de zee pompen door het gebrek aan electriciteit, waardoor de gezondheid van Gazanen en het milieu worden aangetast.

Volgens een reactie die de GISHA op 19 juni ontvangen heeft van de Israëlische advocaat-generaal, zal de vermogensreductie geleidelijk beginnen vanaf 10 uur (dezelfde dag), met een vermindering van 5% en toenemen totdat het percentage van 35% is bereikt. Het antwoord van de procureur-generaal was een reactie op een gezamenlijke brief van Israëlische mensenrechtenorganisaties die vroegen een einde maken aan de uitvoering van het besluit tot reductie.

In het licht van de door Israël veroorzaakte humanitaire crisis in Gaza door de blokkade en de Israëlische aanvallen op het gebied, en de catastrofale gevolgen van de afnemende aanvoer van electriciteit naar de Gazastrook, en overeenkomstig de wettelijke status van de Gazastrook, die onder de voortdurende bezetting door Israël blijft, verzoekt PHROC de internationale gemeenschap om onmiddellijk en effectief te handelen om te voorkomen dat de elektriciteitslevering door Israël als bezettingsmacht aan Gaza wordt verminderd, en om het herstel van de krachtcentrale in Gaza te waarborgen.

PHROC hernieuwt zijn oproep aan de internationale gemeenschap om het internationale recht te respecteren en respect te waarborgen, inclusief het feit dat Israël zijn taken als bezettingsmacht ten opzichte van de door dit recht beschermde Palestijnse bevolking vervult.

PHROC roept de Palestijnse Autoriteit op om zijn standpunt inzake de vermindering van elektriciteitslevering te verduidelijken en de nodige maatregelen te nemen om het lijden van Palestijnen in de Gazastrook te verlichten.

 

Zie ook:

https://rightsforum.org/nieuws/ieders-ogen-wordt-gaza-welbewust-kapotgemaakt/

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Israëlische leger doodt een visser en arresteert zeven anderen (waaronder drie uit Jabalya) in drie afzonderlijke incidenten.

De Israëlische bezettingstroepen (IOF) hebben recent hun aanvallen op Palestijnse vissers opgevoerd, na eerst op 3 mei een verruiming van de toegestane visserijzone te hebben afgekondigd. De voortdurende IOF-aanvallen en intimidatie van vissers hebben de vissersgemeenschap ernstig verward. Ze zijn erg kwetsbaar en leven in extreme armoede.

Op zondag 14 mei 2017  omstreeks 8:30 uur , openden Israëlische kanonneerboten het vuur op een Palestijnse vissersboot die zich op ongeveer twee zeemijl van de kust bij Al Waha bevond, ten noord-westen van Beit Lahiya. De IOF arresteerde de drie vissers: Mohammed Sa’eed Bakr, (30) , Mohammed Tareq Bakr, (22) en Abdullah Sabr i Bakr, (19) en confiskeerde hun boot. Alle drie zijn inwoners van het vluchtelingenkamp Al Shati.

In het tweede incident, omstreeks 11:00 uur op dezelfde dag, omringden Israëlische kanonneerboten een Palestijnse vissersboot in de nabijheid van door de IOF-geïnstalleerde lichtboeien die de visserijzone ongeveer drie zeemijl van de kust bij Beit Lahiya afbakenen. Het IOF arresteerde alle vissers aan boord: Mohammed Amin Abu Warda,(26), Yousif Amin Abu Warda, (22); en Hussein Amin Abu Warda, (14), en nam hun boot en vistuig in beslag. Alle drie zijn inwoners van Jabalya een stad in Noord-Gaza

De gedode visser Mohammed Majed Bakr

Op maandag 15 mei 2017, omstreeks 8:30 uur, opende een Israëlische oorlogsbodem het vuur op een Palestijnse vissersboot, gelegen aan de kust bij Al Waha, ten noordwesten van Beit Lahiya. Het IOF omsingelde de kleine  vissersboot en opende het vuur op de vier vissers aan boord die ongeveer twee en een halve zeemijl uit de kust visten. Mohammed Majed Bakr, (23) inwoner van het Al Shati-vluch-telingenkamp in Gaza City District, werd in de borst geschoten en daarna gearresteerd, terwijl de andere drie naar de kust werden meegevoerd. Mohammed stierf om 12:30 uur op dezelfde dag.

Lees verder

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Tips en aankondigingen

Column Carolien Roelants in NRC over crisis in Gaza

Columniste Carolien Roelants schrijft vandaag in NRC over de humanitaire crisis in Gaza. Geen water, geen stroom, Gaza is al onbewoonbaar Lees hier 

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Teken petitie Amnesty tegen illegale nederzettingen

Amnesty International roept op om de petitie te ondertekenen gericht aan onze regering om Israelische produkten afkomstig uit de illegale nederzettingen te boycotten. Een initiatief dat wij van harte ondersteunen. U kunt hier tekenen

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Nieuw nummer van de nieuwsbrief is uit

Het mei nummer van de nieuwsbrief is verschenen klik hier

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

kijktips: documentaires over Israel/Palestina

Op zondag 5 maart zond VPRO Tegenlicht een documentaire uit over de innige samenwerking tussen Israel en Europa op het gebied van veiligheid. Sinds de recente aanslagen in europa wordt er steeds vaker gekeken naar Israel als het voorbeeld van een goede aanpak tegen terrorisme. Daarmee wordt ook het Israelische wereldbeeld sluipenderwijs overgenomen waarin terrorisme vooral als een Islamitisch probleem wordt gedefinieerd. Staat van paraatheid volgens Israel

Verder lezen…

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Steun de Palestijnen als consument

Dat kan op 2 manieren 1. koop producten van Palestijnse boeren.
Kijk hier voor verkoopadressen   en via webshops Propal  en Naar Ramallah 2.boycot Israelische produkten kijk hieronder welke merken het betreft

welke-merken-boycotten-207x300

klik voor grotere versie

 

Waarom boycot?

Anja Meulenbelt legt uit waarom Naomi Klein en anderen de  boycot van Israel bepleiten

kijk ook naar het betoog van Haidar Eid waarom boycot, desinvestment en sancties zo belangrijk zijn.
Lees hier ons protest naar aanleiding van het voornemen van Amsterdam om een stedenband aan te gaan met Tel aviv

Verder lezen…

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail