Op 7 juni lezing/debat over vijftig jaar bezetting Palestina/ Lecture on fifty years occupation of Palestine

Op woensdag 7 juni zal de Palestijns- amerikaanse journalist en politicoloog Rami Khouri een lezing houden over vijftig jaar bezetting van Palestina. Aansluitend zal hij door Jan Keulen worden geinterviewd. Ook zal hij met het publiek in discussie gaan.  plaats: offerhauszaal academiegebouw broerstraat 5, Groningen. Zaal open 19.30 uur aanvang 20.00 uur. Voertaal Engels Toegang gratis. Announcement in English

toelichting

Het is vijftig jaar geleden dat Israël de Westelijke Jordaanoever (inclusief Oost-Jeruzalem) en Gaza veroverde. Oost-Jeruzalem werd geannexeerd. Op de Westelijke Jordaanoever werden tot dusver 126 nederzettingen gebouwd en tientallen “buitenposten”. In 1967 woonde er geen enkele Israëli op de Westoever en Oost-Jeruzalem, nu wonen er meer dan 630,000.

De nederzettingen, hun landerijen en infrastructuur zijn gebouwd op Palestijns land, in strijd met het internationaal recht en met talrijke resoluties van de VN-Veiligheidsraad. Het bestaan van de nederzettingen betekent een schending van Palestijnse mensenrechten waaronder het recht op eigendom en het recht om vrijelijk te reizen. Israëli’s en Palestijnen worden fundamenteel ongelijk behandeld. Israëls nederzettingenpolitiek heeft het Palestijnse recht op zelfbeschikking en een levensvatbare Palestijnse staat onmogelijk gemaakt.

De wereldgemeenschap beschouwt de Israëlische nederzettingen als illegaal en praktisch geen land ter wereld erkent de Israëlische soevereiniteit over Oost-Jeruzalem. Waarom gedoogt de wereld dan toch vijftig jaar bezetting, onteigening en discriminatie? Waarom mislukte het vredesproces?  De Palestijns-Amerikaanse politicoloog en journalist Rami Khouri gaat in op die vragen.

Rami Khouri (1948) is bekend van zijn vele mediaoptredens, onder andere op CNN en Al Jazeera English. Hij schrijft geregeld voor toonaangevende internationale publicaties, waaronder de Financial Times, de Boston Globe en de Washington Post. Khouri is verbonden aan de Amerikaanse Universiteit van Beiroet en was eerder hoofdredacteur van The Jordan Times en The Daily Star. Hij won de Eliav-Sartawi Award voor Midden-Oosten Journalistiek en was mede-ontvanger van de Pax Christi International Peace Award voor zijn inspanningen om vrede en verzoening in het Midden-Oosten te bevorderen.

_________________________________________________________________

 offerhauszaal academiegebouw broerstraat 5, Groningen. Zaal open 19.30 uur aanvang 20.00 uur. Voertaal Engels Toegang gratis.

organisatie: stichting Groningen-jabalya i.s.m. The Rights forum

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail
Tips en aankondigingen

Op 7 juni lezing/debat over vijftig jaar bezetting Palestina/ Lecture on fifty years occupation of Palestine

Op woensdag 7 juni zal de Palestijns- amerikaanse journalist en politicoloog Rami Khouri een lezing houden over vijftig jaar bezetting van Palestina. Aansluitend zal hij door Jan Keulen worden geinterviewd. Ook zal hij met het publiek in discussie gaan.  plaats: offerhauszaal academiegebouw broerstraat 5, Groningen. Zaal open 19.30 uur aanvang 20.00 uur. Voertaal Engels Toegang gratis. Announcement in English

Verder lezen…

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Nieuw nummer van de nieuwsbrief is uit

Het mei nummer van de nieuwsbrief is verschenen klik hier

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

kijktips: documentaires over Israel/Palestina

Op zondag 5 maart zond VPRO Tegenlicht een documentaire uit over de innige samenwerking tussen Israel en Europa op het gebied van veiligheid. Sinds de recente aanslagen in europa wordt er steeds vaker gekeken naar Israel als het voorbeeld van een goede aanpak tegen terrorisme. Daarmee wordt ook het Israelische wereldbeeld sluipenderwijs overgenomen waarin terrorisme vooral als een Islamitisch probleem wordt gedefinieerd. Staat van paraatheid volgens Israel

Verder lezen…

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Steun de Palestijnen als consument

Dat kan op 2 manieren 1. koop producten van Palestijnse boeren.
Kijk hier voor verkoopadressen   en via webshops Propal  en Naar Ramallah 2.boycot Israelische produkten kijk hieronder welke merken het betreft

welke-merken-boycotten-207x300

klik voor grotere versie

 

Waarom boycot?

Anja Meulenbelt legt uit waarom Naomi Klein en anderen de  boycot van Israel bepleiten

kijk ook naar het betoog van Haidar Eid waarom boycot, desinvestment en sancties zo belangrijk zijn.
Lees hier ons protest naar aanleiding van het voornemen van Amsterdam om een stedenband aan te gaan met Tel aviv

Verder lezen…

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail