Humanitaire watercrisis in Gaza door blokkade Israel

Het herstel van de drinkwatervoorziening in Gaza, zwaar beschadigd in de oorlog van 2014, loopt ernstige vertraging op en slaagt er niet in om aan de vraag naar schoon drinkwater van 1,8 miljoen Palestijnen in Gaza te voldoen.

Op dit moment dreigt het gebrek aan schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen om te slaan in een crisis,  zo stelt het nieuwe rapport van Oxfam Novib. Uit het onderzoek van Oxfam, dat zich richt op de water- en sanitaire voorzieningen, blijkt dat het Gaza Reconstruction Mechanism ( GRM )  onberekenbaar is en in gebreke blijft en dat het systeem de illegale blokkade door Israël van Gaza lijkt te legitimeren. Naar aanleiding van Wereldwaterdag (22 maart) vraagt Oxfam aandacht voor deze humanitaire crisis in Gaza en voor de rol van de Nederlandse overheid in de (mede-) financiering van het GRM.

Uit het onderzoek van Oxfam, dat zich richt op de water- en sanitaire voorzieningen, blijkt dat het Gaza Reconstruction Mechanism ( GRM )  onberekenbaar is en in gebreke blijft en dat het systeem de illegale blokkade door Israël van Gaza lijkt te legitimeren.

Oxfam’s landendirecteur Chris Eijkemans : ‘Het Oxfam onderzoek laat zien dat het GRM-systeem eerder de blokkade formaliseert dan dat het de blokkade bestrijdt. We zien de laatste jaren juist een escalatie van de watercrisis in Gaza: het lukt GRM niet om de beperkingen die de blokkade met zich meebrengt aan te pakken en er wordt niets gedaan om het systeem te verbeteren zodat de water- en sanitaire voorzieningen hersteld worden.’

‘Wat eerst werd gezien als een onvolmaakte, zogenaamde tijdelijke maatregel is nu verankerd in de bureaucratie van de 10-jarige blokkade, gefinancierd en gesteund door de internationale gemeenschap. Het geeft de schijn van legitimiteit aan de Israëlische controle over de Gazastrook. Het resultaat is ondrinkbaar water en ondeugdelijke sanitaire voorzieningen en weinig hoop op verbetering in de toekomst, slechts 4% van het water is geschikt voor consumptie.’ volgens Chris Eijkemans.

De beperkingen van het GRM-systeem worden verergerd door de onderlinge Palestijnse conflicten tussen de Westelijke Jordaanoever en de autoriteiten in de Gazastrook. Het rapport roept hen op tot verzoening en het verbeteren van de coördinatie  bij de wederopbouw en ontwikkeling van de Gazastrook.

Feiten uit het Oxfam onderzoek:
• 2.950 onderdelen die nodig zijn om de infrastructuur op te bouwen wachten nog op goedkeuring om toegelaten te worden.
• Slechts 16% van de onderdelen die zijn ingediend voor goedkeuring via het GRM-systeem zijn door de blokkade gekomen .
• De meeste onderdelen wachten tussen de 61 en 100 dagen op een reactie van goedkeuring of afwijzing

Lees hier het hele rapport

 

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail
Tips en aankondigingen

16 oktober avond met kunstenares Ingrid Rollema

Op maandag 16 oktober organiseert de stichting een avond met kunstenares Ingrid Rollema van de stichting Hope. Deze stichting helpt getraumatiseerde kinderen o.a in Gaza om met behulp van kunst de trauma’s te verwerken via het project Open Studio Verder lezen…

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Teken petitie Amnesty tegen illegale nederzettingen

Amnesty International roept op om de petitie te ondertekenen gericht aan onze regering om Israelische produkten afkomstig uit de illegale nederzettingen te boycotten. Een initiatief dat wij van harte ondersteunen. U kunt hier tekenen

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Nieuw nummer van de nieuwsbrief is uit

Het mei nummer van de nieuwsbrief is verschenen klik hier

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

kijktips: documentaires over Israel/Palestina

Op zondag 5 maart zond VPRO Tegenlicht een documentaire uit over de innige samenwerking tussen Israel en Europa op het gebied van veiligheid. Sinds de recente aanslagen in europa wordt er steeds vaker gekeken naar Israel als het voorbeeld van een goede aanpak tegen terrorisme. Daarmee wordt ook het Israelische wereldbeeld sluipenderwijs overgenomen waarin terrorisme vooral als een Islamitisch probleem wordt gedefinieerd. Staat van paraatheid volgens Israel

Verder lezen…

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Steun de Palestijnen als consument

Dat kan op 2 manieren 1. koop producten van Palestijnse boeren.
Kijk hier voor verkoopadressen   en via webshops Propal  en Naar Ramallah 2.boycot Israelische produkten kijk hieronder welke merken het betreft

welke-merken-boycotten-207x300

klik voor grotere versie

 

Waarom boycot?

Anja Meulenbelt legt uit waarom Naomi Klein en anderen de  boycot van Israel bepleiten

kijk ook naar het betoog van Haidar Eid waarom boycot, desinvestment en sancties zo belangrijk zijn.
Lees hier ons protest naar aanleiding van het voornemen van Amsterdam om een stedenband aan te gaan met Tel aviv

Verder lezen…

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail