Gaza stikt in Israelische wurggreep

Op zaterdag 9 februari zal vanaf 13 uur op de Grote Markt in Groningen een manifestatie worden gehouden over de schrikbarende humanitaire situatie in Gaza. Daar zal o.a. Anja Meulenbelt ingaan op de gevolgen voor de inwoners van Jabalya. Anja bezocht Gaza recent.
Om 14 uur is er in Newscafé, Waagplein 5, een manifestatieve bijeenkomst met diverse sprekers. De Stichting Groningen-Jabalya vraagt u om door uw aanwezigheid te laten zien dat Groningen de inwoners van Jabalya en heel Gaza niet laat stikken.

De Stichting Groningen-Jabalya vraagt op deze manier aandacht voor de noodsituatie waarin Gaza verkeert. Sinds de democratisch gekozen Hamas regering aan de macht is wordt zij door de internationale gemeenschap geboycot. De grens is sindsdien zo goed als gesloten voor noodzakelijke goederen Deze boycot treft iedere Gazaan in zijn dagelijks leven.
Desondanks besloot Israël recent – ondanks internationale protesten van o.a. de VN, Amnesty International, e.a. – de bankschroef nog nauwer aan te draaien.
De gevolgen zijn schrijnend:
• 80% van de bevolking is werkloos en afhankelijk van voedselhulp van de VN
• er is slechts enkele uren elektriciteit per dag. Velen zitten dagenlang in onverwarmde huizen
• meer dan 70 patiënten zijn al gestorven omdat ze geen toestemming kregen voor medische behandeling buiten Gaza
• dagelijks worden burgers gedood door Israëlisch geweld
• veel mensen, vooral kinderen, lijden aan bloedarmoede als gevolg van gebrekkige voeding
• ziekenhuizen kunnen nauwelijks functioneren door slechte energievoorziening, gebrek aan medicijnen en het ontbreken van onderdelen om medische apparatuur te repareren.

Deze collectieve strafmaatregelen zijn een schending van het Internationaal recht.De Stichting Groningen-Jabalya is van mening dat de Nederlandse regering de regering van Israël hier onverbloemd op moet aanspreken en binnen de EU moet pleiten voor sancties tegen Israël als dat land geen einde maakt aan de blokkade.
Wij vragen Groningers: laat Jabalya niet stikken.

lees het verslag van de bijeenkomst op de weblog van Anja Meulenbelt

lees de toespraak van Erik Ader voormalig Ambassadeur